top of page

#Wincoi Pazar Bülteni 10: Kişiye Özel Blockchain; Veri Koruma ve Özelleştirilmiş Çözümler 🔒

Kişiye özel (private) Blockchain nedir?

1991 senesinde araştırma projesi olarak ortaya çıkan blockchain konsepti zaman geçtikçe gelişmiş ve türlere ayrılmıştır. Blockchainin; genel, kişiye özel, hibrit ve konsorsiyum olarak birçok çeşidi vardır. Bu yazımızda kişiye özel blockchaini inceleyeceğiz.


Kişiselleştirilmiş blockchain, belirli bir kişinin veya kullanıcının ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre özelleştirilmiş bir blockchain türüdür. Sadece yetkili kişilerin erişimine izin verir.Belirli bir kişi veya kuruluş için özel olarak oluşturulduğu için diğer blockchain ağlarından farklıdır. Bu yüzden ihtiyaçlara uygun çözümler sunabilir. Ayrıca kullanıcılar arasında güvenli veri paylaşımı ve işlem yapılmasını sağlar.


Kişiselleştirilmiş Blockchainin Avantajları:

  • Sadece yetkili kişilerin veya kuruluşların erişimine izin vererek verilerin gizliliği ve güvenliği sağlanır. Güvenliği ve işlemlerin doğruluğunu sağlamak için farklı konsensüs mekanizmaları kullanılabilir. Örneğin, Proof of Authority (PoA) veya Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) gibi algoritmalar.


  • Daha az sayıda katılımcı ve işlemle çalıştığı için işlem performansı artar.


  • Katılımcıların ihtiyaçlarına uygun çözümler bulabilir.


  • Genel blockchain ağlarına göre daha düşük işlem ücretleri sunabilir.


  • Belirli bir grubun kontrolü altında olduğundan işbirliği ve yönetimi kolaydır.


  • Daha az katılımcı ile hızlı karar verme süreçleri sağlar.


Kişiye özel blockchainin birçok kullanım alanı vardır. Sağlık sektöründen finans sektörüne kadar her alanda tercih edilebilir. Önde gelen sektörler şunlardır: Sağlık, finans, tedarik ürün zincirinde ürün veri takibi, enerji sektörü…


Bir örnekle açıklayalım. Hastane, hastaların tıbbi verilerini güvenli bir şekilde paylaşmak ve yönetmek için kişiye özel bir blockchain sistemi kullanmak istiyor. Bu hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve ilgili personel; hastaların sağlık bilgilerini güncelleyebilmek ve bu verilere erişebilmek için özel anahtarlara ihtiyaç duyarlar. Doktorlar hastaların test sonuçlarını veya verilerini kendilerine verilmiş anahtarlarla sisteme girip sistemde görüntüleyebilirler. Bu sayede tüm tıbbi veriler güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydedilir ve sadece ilgili kişiler bu verilere erişebilir. Başkalarının verilere erişimi engellenir ve tıbbi verilerin gizliliği korunur. Aynı zamanda hastane personeli arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanır ve hastaların tedavisi daha etkin bir şekilde yönetilir.


Sonuç olarak kişiye özel blockchainin birçok avantajı vardır. Süreci hızlandırır, düşük maliyetle yüksek verim alırız. Güvenlik açısından incelediğimiz zaman da kendine özel algoritmalarla güvenliği sağlar. Sağlık, finans gibi güvenlik ve sürecin hızlı ilerlemesi gereken sektörlerde bize en iyi hizmeti sunar.


0 görüntüleme0 yorum

Commentaires


bottom of page