top of page

#Wincoi Pazar Bülteni 2 : Tasarrufun Gücü

Her şeyi biriktirebilir miyiz? Birikim dediğimizde ufak ufak gerilmeye başladığımız, “İstesem de yapamıyorum” serzenişlerini sık sık duyarız. Peki neden böyle ? Ekonomik gelişmenin merkezi problemlerinden biri de düşük tasarruf düzeyi.Bilinçsizce tasarruf etme alışkanlıklarımızı bizi dibini göremediğimiz bir kuyuya itiyor.

Friedman (1957) tasarruf kişilerin geleceğe yönelik aldıkları önlem olarak tanımlamıştır.Tüketicilerin ücret, ürün ve hizmet, fiyatlar ve yaşam tarzları ile ilgili beklentileri ve düşünceleri değişmekte, tutum ve davranışlarında değişiklikler ortaya çıkmaktadır.Bireyin içinde bulunduğu şartlar, sosyoekonomik durumu, içinde yaşadığı ülke ve çevresini saran insanlar gibi birçok etmen bir araya gelerek bireylerin ihtiyaçlarını karşılama başarısını belirler.


Bireylerde genellikle gelirlerinin bir kısmını gelecekteki beklenmedik olumsuzluklara karşı tasarruf etme eğilimi vardır. Ancak tasarruf, tüketim ve yatırım eğilimleri çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir. Örneğin, zaman zaman yaşanan ekonomik krizler hane halkının harcamalarını azaltmalarına ve beklenmedik olaylara karşı daha fazla hazırlıklı olma eğilimine girmelerine neden olur. Bu harcamama eğilimi de krizin derinleşmesine katkı sağlar. Tasarruflar bir taraftan bireylerin gelecekleri için bir güvence oluştururken diğer taraftan da ekonominin ihtiyacı olan finansmanın sağlanmasında hayati öneme sahiptirler. Ülkemiz henüz gelişmekte olan bir ülke olduğu ve halkımızın gelir düzeyinin de genellikle düşük olduğu dikkate alındığında tasarruf yetersizliği daha da belirgin hale gelmektedir.

Ülkemizde ailelerin gelirlerini tasarruf ve yatırım arasında daha iyi bir şekilde nasıl dağıtılabileceği, tasarrufların nasıl daha rasyonel bir şekilde değerlendirilebileceği gibi finansal yönetime ilişkin konularda başvurabilecekleri danışmanlık hizmeti sınırlıdır. Ayrıca ailelerin tasarruf ve yatırım yapma davranışları ile finansal kaynaklarını yönetmede karşılaştıkları zorluklar üzerine daha çok yabancı ülkelerde yapılmış çalışmalara rastlanırken, ülkemizde ailelerin tasarruf ve yatırım yapma eğilimlerine ilişkin çok az araştırma yapıldığı görülmektedir (Hayta, 2008: ss. 347–348). Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de ailelerin sadece % 16’sı düzenli olarak tasarruf yapmaktadır .“Harcama ve Tasarruf Alışkanlıkları Araştırması” Türkiye kentsel nüfusunun yüzde 87’sinin hiç tasarruf yapmadığını göstermektedir.


Burada ele alınan tasarruf kullanım hakkından ziyade israf etmeden idareli kullanma eylemidir. Alışveriş yaparken kişi alacağı şeyi ihtiyacı olmadığını düşünerek almaktan vazgeçebiliyorsa tasarruf davranışı içindedir denilebilir. Fakat ekonomiye dahil olmayan yastık altında tutulan altın ya da döviz benzeri birikimleri ekonomiye kazandırmanın yolu finansal okuryazar bireylerden oluşan bir toplumdan geçmektedir.

Nerden Başlamalıyız ?


Finansal okuryazarlık ve bilinçle !

Finansal okuryazarlık eğitiminin hem tüketiciler hem de finansal kurumlar için daha büyük finansal ödüller getireceği varsayılmaktadır. Daha iyi eğitimli tüketiciler finansal ürün ve hizmetleri ve bunların etkili kullanımını daha iyi anlayacaklardır. Artan bilgi ve kullanım becerisi, yeni ve daha karmaşık finansal hizmetlerin tanıtımı, daha geniş bir müşteri tabanı ve daha gelişmiş bir perakende finans piyasasının oluşmasına olanak sağlayacaktır.

Bireyler finansal cehaletten dolayı finansal sistemden uzak durabilir hatta kayıtdışı finansal sistemi kullanmaya yönelebilir. Finansal bilgi yoksunluğu nedeniyle kendisi için yararlı finansal araçların farkında olmayabileceği gibi bu karmaşık araçları kullanmaktan da çekinebilir. Bu durum finansal gelişim sürecini olumsuz etkileyecektir.

Dijital dünya finansal gelişim sürecimize bazı kolaylıklar sunuyor.

Bütçe yönetimi için; gelir ve giderlerimizi, harcamalarımızı kısacası tüm finansal durumumuzu takip etmemiz için her ay aylık finans tabloları oluşturmamız gerekiyor. Bu işi daha basit hale getiren, finansal profilimizi takip edebildiğimiz dijital platformlar ve uygulamalar tasarruf ederek bütçe yapmamızı kolaylaştırıyor.


Tasarruf yaparken dikkat etmemiz gereken noktalardan biri ne için birikim yaptığımız. Hedef belirlemek bizi bazı gereksiz harcamalarımızdan uzak tutarak tasarruf etmeye yönlendiriyor. Ancak biriktirme fikri veya biriktirmeye istek duymak bizi harekete geçirmeye yetmiyor.

• Bütçeniz için önemli bir satın alma kararı vermeden önce en az bir gün beklemeyi denemelisiniz. Bekleme süresi, karşılaştırılabilir fiyatlar üzerinde araştırma yapmanızı ya da kararınızdan vazgeçip tasarruf etmenizi sağlayabilir.


• Kredi kartı sayısını azaltabilir, taksitli ve online satın almalar dışında kullanmamayı tercih edebilirsiniz.

• Tasarruf için teknolojiden yardım alabilir, online alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz. Birçok online alışveriş uygulaması ve sitesi marketlerden ve mağazalardan daha uygun fiyatlar sunabilir.

• Hastalık, kaza, iş kaybı gibi ani ve beklenmedik durumlar karşısında gelirsiz kalmamak için bir kenara ayrılması gereken Acil durum fonu oluşturmalıyız.Özellikle pandemi döneminde bu tarz gelirlerin ne kadar önemli olduğunu yakın zamanda daha iyi anladık.

• Harcamalarınızı gözden geçirmelisiniz.

• Aylık harcamalarınıza göre seni en az 3 ay idare edebilecek bir birikim yapmalıyız.

• Kendinize aylık birikim hedefi belirleyip ve bu hedefe sadık kalmalıyız.

• Ek gelir fırsatları yaratıp buradan gelen gelirleri acil durum fonuna eklemeliyiz.


Tasarruf demişken sadece maddi olarak düşünürsek hata yapmış oluruz.Zamanımızı verimli bir şekilde değerlendirmek ve sürelerimizi doğru şekilde kullanmamız gerektiğini yani zamandan tasarruf yapmayı da atlamayalım. Peki bu bahsettiğimiz “zaman tasarrufu” teknolojiye yansıdı mı? Cevap tabi ki evet! Hayatınızdaki küçük değişiklikler zamanla büyük tasarruflar sağlayabilir! Bu değişimlerin tadına varmak için Wincoi’yi deneyin.

0 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page