top of page

#Wincoi Pazar Bülteni 7: Nakit Kullanımına Elveda Mı Diyoruz?

Koşuşturma, telaş, yetişmek için koşan bir dünyada yaşıyoruz. Fast food restoranlarında bile siparişimizi vermeden önce ‘fast’ kelimesini duyuyoruz. Günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzı, her alanda hız ve pratiklik arayışını beraberinde getiriyor. İşlerimizi hızlıca halletmek, zaman kaybetmeden hareket etmek ve hayatımızı kolaylaştırmak için teknolojik yeniliklerden faydalanmaktayız.

Nakit paraya elveda mı diyoruz?

Son yıllarda farklı ödeme yöntemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte nakit para kullanımı önemli ölçüde azaldı. Nakit para kullanımının azalması vergi kaybı yaşayan devletlerin de bir şekilde can simidi oldu. Nakit alternatifi kredi kartı gibi ödeme yöntemleri insanların harcamalarını kayıt altına almaya dolayısıyla kayıt dışı satışların azalmasına neden oldu. Bu da devletlerin daha fazla vergi toplamasını sağladı. Bu yüzden devletler nakit dışındaki ödeme yöntemlerinin kullanılmasına daha sıcak bakıyor ve bir şekilde bunu destekliyor. Nakitsezlişme olarak adlandırabileceğimiz bu durum gittikçe daha fazla hissedilir hale geliyor.

Türkiye’de nakitsiz ekonominin büyümesinde etken birçok sebep bulunuyor

Toplam kart sayısı, kartlarla yapılan alışveriş miktarı, internetten kartlı ödeme alan işyeri sayılarındaki artış nakitsiz ekonominin büyümesindeki en temel etkenler. Bunlara ek olarak, pandeminin de etkisiyle hayatımızda yaygınlaşan temassız ödeme, karekod, mobil ödeme ve FAST gibi anlık ve alternatif ödeme yöntemlerinin kullanımında ciddi artışlar gözleniyor.



Bu bağlamda, finansal işlemlerimizi hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek de oldukça önemlidir. İşte tam bu noktada, Fast Pay ödeme sistemleri devreye giriyor.

FAST, TCMB tarafından işletilen, 7/24 kolay para transferi yapılmasını sağlayan yeni nesil anlık ödeme sistemidir.

Fastpay, dijital bir ödeme sistemi ve mobil cüzdan uygulamasıdır. Kullanıcılar, cep telefonları aracılığıyla alışveriş yapabilir, faturaları ödeyebilir ve para transferi yapabilirler. Hızlı, kolay ve güvenli ödeme imkanı sunar.

Bu sistem, kullanıcıların telefonlarındaki uygulamalar aracılığıyla ödeme yapmalarını sağlar ve hızlı, güvenli ve kullanıcı dostu bir deneyim sunar. Fast Pay’in çalışma prensibine baktığımızda da, kullanıcıların kredi veya banka kartı bilgilerini ödeme uygulamasına tanımlamalarını gerektirir. Fast Pay, temassız ödemelerle uyumlu olduğu için, özellikle fiziksel mağazalarda hızlı ve kolay bir şekilde kullanılabilir. Temassız ödeme kavramı da hayatımızda pandemi ile birlikte çok büyük bir yer edindi. Kişisel alanımız haricinde olan işlemlerimizi olabildiğince hızlı ve temassız bir şekilde karşılamaya başladık. Fast Pay sistemi bu durumda bizim kahramanımız oldu, en hijyenik şekilde ödemelerimizi yapma olanak sağladı. Ayrıca, online alışverişlerde de tercih edilen bir ödeme yöntemi haline geldi.

Nakit para kullanımından Fastpay'e geçiş, aynı zamanda çevre dostu bir seçenektir.

Kağıt ve madeni paraların üretimi, dağıtımı ve geri dönüşümü için kaynaklar kullanılırken, dijital ödemelerin çevresel etkisi daha azdır. Ağaç kesimi, enerji tüketimi ve atık miktarı gibi faktörlerde azalma sağlanır.Geleneksel yöntemlerde, nakit para çıkarıp alışveriş sırasında ücreti doğru bir şekilde ödemek için bozuk para veya küçük banknot aramak gerekebilir. Ancak Fastpay uygulaması sayesinde, sadece cep telefonunuzu kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Ödeme süreci hızlanır ve bekleme zamanı en aza indirgenir.Nakit para taşımak, riskli bir durum olabilir. Kaybolma, çalınma veya yanlışlıkla düşürme gibi durumlarda para geri alınamaz.


Güvenlik kısmı her ne kadar dezavantaj olarak görünse de, Fast Pay’in güvenlik sistemlerini incelediğimizde gelişen teknolojilere çok hızlı adapte olma özelliğini görürüz. Fastpay’de, hesabınız parola veya biyometrik verilerle korunur ve yetkisiz erişim riski minimize edilir.Sofistike algoritmlar, yapay zekalar, tokenlar, yüz ve parmak izi tanıma gibi gelişen teknolojiler kullanılır. Bu güvenlik sistemleri; Veri Şifreleme, Kimlik Doğrulama, Tokenizasyon, Dolandırıcılık Tespit Sistemleri, İki Faktörlü Kimlik Doğrulama, Güvenlik Sertifikaları ve Kullanıcı Kontrolüdür. Fast Pay’in en büyük avantajlarından biri de 7/24 para transferi yapılabilmesidir.


Sonuç olarak, Türkiye’de ve dünya genelinde nakitsiz ekonominin büyümesinde toplam kart sayısı, kartlı ödemelerin artması, dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, teknolojik gelişmeler ve kripto para birimlerinin yükselişi gibi etkenler önemli bir rol oynamaktadır. Bu trendlerin devam etmesiyle birlikte dijital varlıkların ve blockchain teknolojisinin gelişimi, nakitsiz ekonominin daha da evrimleşeceği ve finansal işlemlerimizi daha hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde gerçekleştireceğimiz bir geleceğe doğru ilerleyeceğiz.

0 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page